Ilmassa on uuden urheilujuhlan tuntua


Eilen järjestettiin Suomen ensimmäinen High Tech Run. Luvassa oli 25,0 ennen kokemattoman teknistä kilometriä. Mukaan oli ilmoittautunut 55 viisihenkistä joukkuetta ja 35 yksilöjuoksijaa. Uuden urheilujuhlan tuntua oli kokemassa yhteensä yli 300 juoksijaa. Järjestelyt olivat huippuluokkaa ja tunnelma sen verran korkealla, että toivottavasti tästä syntyy jokavuotinen perinne.

Kisan kävi avaamassa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Kilpailijoita kannustavan perusvireen lisäksi avajaissanoista nousi pintaan alfaurosten turhan vakavaksi äityvä keskinäinen kilvoittelu.

Lähtöviivalla kyräillään kilpakumppaneita ja muristaan vähän joka suuntaan.

Kyynärpäätaktiikan ja keskinäisen kyräilyn sijaan meidän tulisi voida kääntää ajatukset kohti tulevaisuutta ja hyvää yhteistyötä tehden saavuttaa kaikkien kannalta parempi lopputulos. Niin kilpakentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kisaan ilmoittautuneista joukkueista 96 prosenttia myös ilmestyi lähtöviivalle ja juoksi reitin läpi. Vastaava prosentti yksilöjuoksijoiden osalta oli 69.

Yhdessä sovitun tavoitteen eteen toimiminen on paitsi hauskempaa myös velvoittavampaa.

Osoituksena tästä suuren yrityksen toimitusjohtaja lähti juoksuun osin toipilaana, jotta joukkue saatiin maaliin. Kertooko joukkueiden selvästi korkeampi osallistumisaste myös sen, että yhdessä toimien tavoite ja onnistumisen kokemus on varmemmin saavutettavissa?

Kisan reitti kulki Otaniemen ja Keilaniemen maastoissa. Rantapolkuja ja –katuja pitkin juostessa tuli väkisinkin mieleen, että jotkut yritykset ovat osanneet valita pääkonttoreilleen inspiroivan sijainnin. Merellinen Espoo on kesällä kaunis.

Rantapolkujen lisäksi reitti sivuutti Aalto Venture Garagen, joka on kohtaamispaikka ja Aalto Entrepreneurship Societyn toiminnan keskipiste. Sen suojissa toimii kerrallaan 10-30 startup -tiimiä. Tietotekniikan liitto valitsi Aalto ES:n vuoden 2011 tietotekniikkatuotteeksi. Aalto ES:n suosituimmaksi toimintamuodoksi on kasvanut Startup Sauna –kasvuyrittäjyysohjelma, jonka puitteissa liikeidean jalostus kulkee vaiheittain kohti kaupallistamista.

Kasvuyritykset tarvitsevat idean, innostuksen ja sparrauksen lisäksi myös selvää rahaa.

Niiden rahoittaminen ja rahoituksen lähteiden monipuolistuminen on kehittynyt vauhdilla, mutta euromääräinen taso on edelleen varsin matala. Aktiviteetin vertailukohdan muodostaa vuonna 2011 kaikkien uusien yritysten yhteenlaskettu perustamispääoma, joka oli 252 miljoonaa euroa. Samaan aikaan pankkitalletuksissa oli noin 80 000 miljoonaa euroa.

Toiminnan aktivointia tarvitaan, sillä samaan aikaan kasvuyrityksiä rahoitettiin pääomasijoittajien toimesta arviolta noin 20 miljoonalla eurolla. Julkinen rahoitus on samaa tasoa.

Finnish Business Angels Network (FiBAN) on omalta osaltaan täyttämässä tätä aukkoa. Rahan lisäksi tarjolla on monipuolista osaamista kokeneiden konkareiden taholta. Toiminta on alkuvaiheessa, mutta suunta ja vauhti on ollut sen verran hyvä, että Euroopan bisnesenkeliverkostojen kattojärjestö European Business Angels Network (EBAN) valitsi FiBANin vuoden 2012 eurooppalaiseksi bisnesenkeliverkostoksi.

Juoksukisan voittajat palkittiin illalla järjestetyssä Tivi 250 -tilaisuudessa. Juhlan varsinainen kohokohta on Tietoviikon toimituksen ja Teknologiateollisuuden valitseman vuoden Tivi–yrityksen palkitseminen. Tänä vuonna valinta kohdistui tamperelaiseen ohjelmistoyhtiö Vincitiin. Tämän yhtiön kannattava kasvu perustuu vahvasti tulorahoituksen hyödyntämiseen.

Samalla julkistetaan tilinpäätösanalyysin pohjalta laadittu alan 250:n suurimman yrityksen lista. Listan kärjessä on Nokian johdolla joukko suuria tunnettuja yrityksiä, mutta valtaosa listan yrityksistä on vielä melko pieniä. Kaikki näistä eivät halua kasvaa eikä niillä välttämättä ole monistettavaa tuotetta tai palveluakaan.

Kasvuhalukkaille tulisi varmistaa edellytykset ponnistella kohti tätä tavoitetta.

Kuntoilu tekee hyvää keholle ja mielelle. Kestävyysliikunta vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä. Aivan kuten yrityksen luotsaaminen ideasta Tivi 250 -listan kärkipäähän. Suomalaisten it-yritysten menestyksen varmistaminen tulee olla yhteinen asiamme. Yksin puurtaessa on liian helppo jättää tulematta lähtöviivalle tai antaa periksi.

 

Kirjoitus on julkaistu osana Tietoviikon CIO100 -blogien sarjaa vuonna 2012.